Kenali Nabi Kita

1-Rasulullah alaihi solawatullah adalah makhluk pertama dicipta.

Di dalam satu riwayat ,Sayyidina Jabir Bin Abdullah Al Ansari radiyallahu anhu telah bertanya kepada rasulullah alaihi solawatullah .." Demi ayah dan ibuku , wahai Rasulallah , apakah yang pertama Allah ciptakan sebelum Dia menciptakan setiap sesuatu ? " Rasululullah alaihi Solawatullah menjawab , " Nur Nabi kamu wahai Jabir , Allah Ta 'ala telah menciptanya , kemudian Dia menciptakan setiap kebaikan daripadanya ( Nur tersebut ) .Dan seterusnya , Dia menciptakan setiap sesuatu" 

Diriwayatkan oleh Imam Tirmizi,Imam An Nasa'i, Imam Ahmad . Al Fatawa oleh Imam Ibnu Hajar Al Haitsami, Al Mawahibul Ladunniyyah oleh Imam Al Qasthallani dan Dalailun Nubuwah oleh Imam Al Baihaqi.2-Nabi Isa diperintah supaya memberitahu tentang kenabian Rasulullah.

Rasulullah alaihi Sholawatullah bersabda :
"Allah mewahyukan kepada Isa, " Wahai Isa, berimanlah dengan Muhammad dan perintahkanlah kepada sesiapa yang engkau temui daripada kaummu untuk beriman kepadanya . Jika bukan kerana Muhammad , aku tidak akan mencipta Adam. Dan jika bukan kerana Muhammad , Aku tidak akan mencipta Syurga atau Neraka . Sesungguhnya apabila Aku mencipta 'Arasy di atas air ( Ufuqil A'la ) ia bergoncang .Lalu Aku menulis padanya ' La ilaha illallahu Muhammadur Rasulullah', kemudian ia menjadi tenang'".

Dari 'Syarhul Mawahibil Ladunniyyah' oleh Imam Az Zarqani, 'Thabaqatul Asbahaniyin'oleh Imam Abu Syaikh, 'Syifa'us Siqam ' oleh Imam As Subkhi dan 'Al Fatawa' oleh Imam Al Baqini, Diriwayatkan oleh At Tirmizi dan Imam Al Hakim , riwayat daripada Sayyidina Abdullah Bin Abbas.

3-Nabi Adam diterima taubat kerana syafaat Rasulullah.

Rasulullah alaihi Sholawatullah bersabda: " Ketika Adam melakukan kesilapan , dia berkata , "Wahai Tuhanku, dengan hak Muhammad , ampunilah aku .' Allah bertanya , ' Bagaimanakah kamu tahu tentang Muhammad ?' Adam menjawab ,"Itu adalah kerana , wahai Tuhanku , apabila Engkau menciptaku dengan tanganMu dan Engkau meniupkan daripada ruhMu ke dalamku, apabila aku mengangkat kepalaku dan aku melihat pada tiang tiang 'Arasy tertulis , La ilaha illallahu Muhammadur Rasulullah'. Oleh kerana itu aku tahu bahawa Engkau tidak akan meletakkan namaMu dengan nama makhluk yang paling Engkau cintai dari kalangan ciptaanMu'. Allah berfirman ,' Engkau benar, wahai Adam.Dan jika bukan kerananya ,Aku tidak akan menciptamu.' " Riwayat daripada Sayyidina Umar Al Khattab.

4- Nabi Musa ingin menjadi Umat Rasulullah.

Rasulullah alaihi Sholawatulah bersabda :
"Allah Ta'ala mendedahkan kepada Saidina Musa bin Imran , Nabi Bani Israil. sesiapa menerimaku tetapi menolak Ahmad , Aku akan memasukkannya ke dalam neraka meskipun dia Ibrahim,Khalilku ( yang mencintai ) atau Musa Kalimku ( yang berbicara ) ." Saidina Musa bertanya , 'Siapa itu Ahmad ?'

Allah menjawab ,'Wahai Musa , demi keperkasaanKu dan keagunganKu , tidaklah Aku mencipta suatu ciptaan yang lebih disanjungi padaKu daripadanya. Aku telah menulis  namanya dengan namaKu di 'Arasy dua juta tahun sebelum Aku mencipta langit, bumi , matahari dan bulan.Dan demi keperkasaanKu dan keagunganKu , sesungguhnya syurga itu haram dimasuki makhluk makhlukku sebelum Ahmad dan Umatnya.'

Musa bertanya 'Dan siapakah Umat Ahmad?' 

Allah menjawab,Umatnya adalah orang -orang yang sentiasa memujinya.Mereka memuji ketika berdiri, duduk dan pada setiap keadaan.Mereka mengikat perut (berpuasa) dan menyucikan angggota- anggota badan  mereka        ( berwuduk ).Mereka berpuasa pada siang hari dan beribadah pada waktu malam.Aku menerima amalan- amalan mereka yang mudah dan Aku memasukkan mereka ke dalam syurga  dengan penyaksian bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan Muhammad itu adalah Rasul Allah'.

Musa berkata :'Maka jadikanlah aku Nabi bagi Umat itu.'
Allah berkata : nabi mereka adalah dari kalangan mereka'.
Musa berkata : jadikanlah aku dari kalangan Umat Nabi itu;.

Allah berkata : Engkau telah mendahuluinya sedangkan dia datang kemudian, wahai Musa. Aku akan menghimpunkan engkau dengannya di Darul Jalal ( Syurga )

Diriwayatkan Oleh Imam Abu Nuaim :Riwayat daripada Sayyidina Anas bin Malik

5- Allah dan para malaikat sentiasa berselawat ke atas Rasulullah. ( dari hari kejadian sehingga hari kiamat).

'Sesungguhnya Allah dan para malaikatnya sentiasa berselawat ke atas Nabi, wahai orang orang beriman, selawatlah ke atasnya dan serahkanlah diri kamu kepadanya secara keseluruhan". Surah Al Ahzab, ayat  56 .

Dari Abdullah bin Amar bin Al-Ash ra : “ Sesungguhnya dia pernah mendengar Rasulullah SAW bersabda : “ Barangsiapa yang membaca shalawat sekali kepadaku , maka Allah akan memberikan sepuluh rahmat kepadanya “ HR.MUSLM

Dari Ibnu Mas’ud ra :” Sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda : “ Orang yang paling dekat kepadaku pada har kiamat adalah yang paling banyak bershalawat kepadaku “ HR.TIRMIDZI Hadits Hasan

Dari Aus bin Aus ra berkata : Rasulullah SAW bersabda : “ Sesungguhnya harimu yang paling utama adalah hari jum’at , maka bacalah shalawat kepadaku dengan banyak ( perbanyak shalawat di hari itu ) . Sesungguhnya bacaan shalawat disampaikan kepadaku “ Mereka ( para sahabat ) bertanya “ Wahai Rasulullah ! Bagaimanakah shalawat kami disampaikan kepadamu , padahal Tuan telah lenyap dimakan tanah “
Rasulullah menjawab : “ Sesungguhnya Allah mengharamkan tubuh para nabi untuk dimakan tanah 

“ HR.ABU DAWUD Sanad Sahih


Dari Abu Hurairah ra : Sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda : “ Setiap orang yang membaca salam kepadaku , maka Allah mengembalikan rohku , hingga aku menjawab salamnya “ HR.ABU DAWUD Sanad Sahih

Dari Ali ra berkata :Rasulullah SAW bersabda : “ Orang yang bakhil adalah orang yang aku disebut dimukanya , tapi dia tidak membaca shalawat kepadaku “ HR.TIRMIDZI Sanad Hasan Sahih

Dari Fadlalah bin ‘Ubaid ra berkata : “ Rasulullah SAW mendengar seorang laki-laki yang membaca doa dalam sholatnya , dia tidak memuji Allah dan tidak membaca shalawat kepada Nabi SAW , lalu beliau bersabda : “ Orang ini tergesa-gesa , Kemudian beliau memanggilnya , lalu beliau bersabda kepada dia atau orang lain ;” Bila seseorang diantara kamu berdoa , maka hendaklah dimulai dengan memuji kepada Allah , Tuhannya , lalu membaca shalawat kepada Nabi SAW , lalu berdoa sekehendaknya “ HR.ABU DAWUD Sanad Hasan Sahih
Sebagai peringatan bersama ...ALLAH Subhanahu wa Ta`ala berfirman:


قُلْ إِنْ كَانَ آبَاؤُكُمْ وَأَبْنَاؤُكُمْ وَإِخْوَانُكُمْ وَأَزْوَاجُكُمْ

وَعَشِيرَتُكُمْ وَأَمْوَالٌ اقْتَرَفْتُمُوهَا وَتِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ
كَسَادَهَا وَمَسَاكِنُ تَرْضَوْنَهَا أَحَبَّ إِلَيْكُمْ مِنَ اللَّهِ

وَرَسُولِهِ وَجِهَادٍ فِي سَبِيلِهِ فَتَرَبَّصُوا حَتَّى يَأْتِيَ

اللَّهُ بِأَمْرِهِ وَاللَّهُ لا يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ
“Katakanlah: ”Jika bapa-bapa, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri, kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khuatiri kerugiannya, dan tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih kamu cintai dari ALLAH dan Rasul-NYA dan dari berjihad di jalan-NYA, maka tunggulah sampai ALLAH mendatangkan keputusan-NYA.” Dan ALLAH tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik.”   

                                                                   (Surah at-Taubah: 24).

6-Rasulullah s.a.w bersabda: Di antara mereka yang sangat mencintaiku ialah orang-orang yang datang selepasku. Mereka menyesal alangkah baiknya dapat melihatku walaupun terpaksa membelanjakan rumah, segala hartanya dan ahli keluarganya (dikorbankan supaya dapat melihatku). (H.R Muslim)


Semoga Semua Ahli keluarga Hj Yusof menjadikan Rasulullah sebagai ikutan dalam setiap gerak geri dan menjadikan baginda ikatan dalam diri (IRTIBAT ) serta beristighfar dan berselawat selalu . Sollallahu A'la Nabiyyina Sollallahu Alaihi Wasallam.

*********************************************************************************
PERKATAAN "SAYYIDINA" PADA SELAWAT

Perkataan Sayyid dalam bahasa Arab bererti "penghulu". Perkataan sayyidina bererti "penghulu kami". Perkataan sayyid biasanya disebut untuk merujuk kepada orang yang dihormati, disanjung dan kepada seorang pemimpin. Apabila perkataasayyidina itu dirujuk kepada Nabi Muhammad SAW maka ini bererti bahawa seseorang itu memuliakan baginda dan mengangkat martabatnya kepada satu darjat yang tinggi sesuai dengan kedudukannya sebagai Nabi dan Rasul.

Allah SWT menyuruh orang yang berIman kepada Nabi agar memuliakannya, menolongnya dan menurut al-Qur'an yang telah diturunkan bersamanya. Mereka itulah orang yang beruntung [al-A'raf :157].

Firman Allah Ta'ala, bermaksud :

"Bahawasanya Allah SWT dan Malaikat-Nya berselawat ke atas Nabi. Wahai orang yang berIman, hendaklah kamu berselawat ke atas Nabi dan memberi salam kepadanya sebaik-baik salam."

[Al-Ahzab : 56]


Rasulullah SAW adalah manusia yang paling mulia berbanding dengan makhluk-makhluk lain kerana rahmat juga penghormatan yang diberi oleh Allah SWT. Allah SWT memberi penghormatan kepada Rasulullah SAW kerana keistimewaan yang diberi oleh-Nya seperti yang tersebut dalam sebuah Hadis daripada Abu Hurairah r.a., ia berkata, bahawa baginda telah bersabda yang bermaksud :

"Aku adalah penghulu anak Adam pada hari kiamat kelak. Orang yang paling awal sekali muncul daripada kubur dan orang yang pertama memberi syafaat dan dibenarkan memberi syafaat."

Rasulullah SAW memberitahu tentang hakikat dirinya yang sebenar, iaitu "penghulu anak Adam" agar sekalian umat tahu mengenainya. Dengan pemahaman demikian, manusia akan menghormatinya. Khabar ini bukan lahir kerana riak, tetapi untuk menjalankan perintah Allah, iaitu menyuruhnya agar mengkhabarkan nikmat Allah yang diterimanya itu.

Dalam sebuah Hadis lain, baginda bersabda yang bermaksud:

"Pada hari kiamat kelak, saya adalah Imam Nabi-nabi, jurubicara mereka dan pemberi syafaat mereka. Ini dikhabarkan bukan untuk membangga diri."

[HR Turmizi]Hadis ini menyatakan bahawa Nabi Muhammad SAW itu pada hari kiamat kelak bukan sahaja penghulu anak Adam, tetapi juga Imam dan jurubicara Nabi-nabi sebelumnya. Iaitu orang yang memberi permohonan syafaat kepada Allah SWTuntuk menolong seluruh manusia, termasuk Nabi-nabi.

Sesungguhnya Rasulullah SAW adalah Rasul pilihan. Penyudah Nabi-nabi. Tidak ada Nabi selepas daripadanya sehinggalah hari kiamat. Syariat yang dibawa olehnya adalah syariat terakhir, tidak berubah sehingga hari kiamat.

Allah Ta'ala berfirman, maksudnya :

"Muhammad itu bukan bapa salah seorang dari lelaki kamu, tetapi dia adalah Rasulullah dan Nabi penutup."

[Al-Ahzab : 40]

Ketetapan ini adalah merupakan satu kemuliaan kepada baginda Rasulullah SAWNabi-nabi yang terdahulu diutus hanya untuk kelompok manusia pada zamannyadan untuk waktu yang terbatas, tetapi Nabi Muhammad adalah utusan untuk seluruh manusia yang kekal sehingga akhir zaman.

Firman Allah Ta'ala yang berikut [al-Fath : 10] memperkukuh lagi kenyataan di atas, di samping memperlihatkan kemuliaan dan penghormatan kepada baginda iaitu yang bermaksud :

"Sesungguhnya mereka yang membai'ah akan dikau (wahai Muhammad) adalah mereka yang membai'ah Allah."

Al-bai'ah yang dimaksudkan di sini ialah mengikat janji atau ikrar setia.

Orang yang berbuat demikian kepada Nabi Muhammad adalah seperti sudah mengikat janji setia kepada Allah SWT. Satu penjelasan tentang penghormatan Allah SWT kepadanya, iaitu insan yang dijadikan khalifah di muka bumi.

Pada satu ketika, sekumpulan orang Yahudi telah datang menemui Rasulullah SAW menyatakan bahawa mereka menyintai Allah dan Allah juga menyintai mereka. Kerana itu mereka tidak perlu beriman kepada Nabi Muhammad. Allah SWT tidak menerima pengakuan mereka.

Allah SWT menyatakan bahawa syarat untuk menyintai diri-Nya ialah denganmengikut Nabi Muhammad SAW. Hal demikian tersebut jelas di dalam firmanNya,yang bermaksud :

"Katakanlah (wahai Muhammad) jika kamu (benar-benar) kasihkan Allah, ikutlah ( kenalilah ) daku, nescaya Allah, mengasihi dan mengampuni dosa-dosa kamu."

Kenyataan-kenyataan di atas membuktikan bahawa Rasulullah SAW itu adalah makhluk yang paling mulia berbanding dengan makhluk-makhluk yang dimuliakan oleh Allah SWT termasuk Malaikat.

Kerana kemuliaannya itulah maka kita diperintahkan agar menghormati dan memuliakannya. Malah kalau kita teliti, ternyata bahawa Allah SWT sendiri, iaitu Zat yang paling tinggi lagi agung pun memuliakan baginda.

Di antara cara yang terbaik untuk memuliakannya ialah dengan menyebut dengan sebaik-baik sebutan, seperti menyebut perkataan sayyidina sebelum perkataan "Muhammad" ketika berselawat atau sembahyang.

Menurut Imam-imam fikah yang muktamad dalam mazhab asy-Syafie, sebutan sayyidina sebelum sebutan nama "Muhammad" dalam selawat itu adalah lebih afdhal atau lebih utama, kerana ia merupakan satu penghormatan dan kemuliaan kepadanya, yang sesuai dengan martabat dirinya yang begitu tinggi.

Tersebut dalam kitab Ianatut Talibin (kitab yang mensyarahkan kitab Fathul Muin), bahawa sebutan as-siadah (sayyidina) itu adalah lebih utama, keranabersopan terhadap Nabi itu adalah lebih baik.

Bermaksud bahawa mengucap selawat ke atas Nabi tanpa menyebut perkataan sayyidina sebelum perkataan "Muhammad" itu juga dibolehkan, tetapi kurang sopan.

Menurut Syeikh Syahabuddin al-Qalyubi, bahawa tidak rosak menambah perkataan sayyidina sebelum nama Muhammad (pada tasyahud dan selawat). Malah itu adalah yang paling afdhal kerana sebutan tersebut adalah perbuatan memulia dan menghormati Nabi dan menjalankan perintah Nabi.

Menurut al-Qalyubi, menyebut perkataan sayyidina itu adalah cara berselawat seperti yang diperintahkan di samping menghormati dan memuliakan Nabi Muhammad SAW.

As-Syeikh Shamsuddin ar-Ramli menyebutkan bahawa sebutan perkataan sayyidina pada selawat itu adalah paling afdhal. Dengan berbuat demikian kita telah melakukan sesuatu yang disuruh oleh Rasulullah SAW dan telah mengucapkan sesuatu yang benar, iaitu berbicara atau menyebut nama baginda dengan sopan dan beradab.

Begitu juga pendapat asy-Syeikh Muhammad pengarang kitab Dalailul Khairat.Selain menggunakan perkataan sayyidina perkataan Maulana dan lain-lain perkataan yang menunjukkan kemuliaan, penghormatan dan membesar- besar kan (bukan mendewa-dewakannya) Nabi ketika berselawat adalah lebih afdhal digunakan.

Penggunaan kalimah sayyidina ini adalah merupakan satu fatwa yang telah lama dan masyhur di kalangan Ulama' Islam.

Firman Allah Ta'ala di dalam al-Qur'an, bermaksud :

"Jangan kamu memanggil Rasul seperti panggilan di antara kamu."
[An-Nur : 31]


Dalam sebuah Hadis daripada Abdullah bin Masid r.a., ia berkata, RasulullahSAW telah bersabda yang bermaksud :

"Apabila kamu berselawat kepada aku, maka berselawatlah dengan sebaik- baiknya, maka sesungguhnya kamu tidak tahu bahawa kemungkinan selawat itu dihadapkan kepada aku. Sebutlah : Ya Allah, turunkanlah rahmat dan berkat Engkau untuk penghulu sekalian Rasul, Imam sekalian orang yangbertaqwa, Nabi yang paling akhir, hamba-Mu dan Rasul-Mu,

Imam segala macam kebajikan, pembimbing segala macam kebaikan, Rasul yang membawa rahmat."

Hadis ini mengajar kita agar menggunakan perkataan seperti (dalam bahasa Arabnya) Sayyidul Mursalin, Imamal Muttaqin, Khatamun Nabiyyin, Rasuluka,Imamal Khair dan Rasulurrahmah.

Wallahu ta'ala a'lam…….

Wassalamu…….

Al-Fakir Ilallah - Abdul Jamil Lam Al-QadiriTiada ulasan:

Catat Ulasan